Naglar

Nagellackets historia

Ginger Rogers, 40-tals ikon

Enda sedan Kleopatras tid innan Kristus har man polerat, oljat in, och färgat naglarna med pigment för att få en slät yta, glans och färg. Färg har alltid varit ett teckan på vilken status man har i samhället. Innan syntetfärgning för kläder kom var det vanligt i centralasien att när man gick på semester doppa lillfingret i ett färgbad för att visa att man jobbade med färgning, vilket var något väldigt fint och priviligerande. Så det här med att sätta färg på händerna för att visa vem man är eller vad man gör är en gammal sed som följer oss än idag.

1916 kom de första genomskinliga flytande lacken från Cutex. I slutet av 1920-talet kom heltäckande nagellacket i den formen som vi känner till den idag och var en typ av billackering. Färgerna som användes då var klarrött, ljust rosa och brunt. Innan 20-talet blekte man naglarna med nagelvatten, puttsade dom för att få dom släta och polerade dom med fett för att få dom blanka.

Cutex

Nagellack blev snabbt populärt när 30-talets modeikoner, filmstjärnorna, bar det på vita duken.

I Svenska annonser 1928 (t.v.) presenterades nagellack som “en alldeles ny typ av nagelpolityr, ett flytande nagellack”.

30-talet

Så här skulle det användas:

”Med tillhjälp av den lilla kamelhårsborsten, dryper ni en droppe av Cutex-nagellacket på varje nagel. Den breder ut sig över nageln och hårdnar omedelbart till en jämn, blank yta med en vacker rosa glans, som varar under flera dagar.”

Nagelstilar

Man fick “två halvmånformade flaskor i det prydligaste lilla fodral”för 3 kr, samma som priset för ett kilo smör.

50-talet

1933 kunde man i Sverige köpa täckande lack i många röda nyanser och två år senare fanns det i Åhlén & Holms postorderkatalog, priset på ett lack var då 75 öre. Snart kom nagellack också att finnas i färger som guld, silver, svart, blått och grönt. Accepterat och vanligt blev det i Sverigeförst efter andra världskriget. Vid mitten av 50-talet ägde nästan varannan svensk kvinna ett nagellack.

Under 1980-talet var långa rödlackerade naglar en statussymbol förframgångsrika självständiga kvinnor.

80-talet

Vård av konstnaglar

När du har förbättrat eller utvidgas dina naglar, är det viktigt att du regelbundet hand om dem – för att öka hållbarheten, dels dina egna naturliga naglar fortsätter att växa och förbli frisk och stark.

Goda råd:

  • Det kan ta upp till ett dygn innan de nya spik förbättringar eller spik förlängningar är härdade upp ordentligt. Därför naglarna vara mycket sårbara för stötar omedelbart efter behandling.
  • Du kan ha nytta av SOLAR OLJA, vilket gör nageln mer flexibel och minskar härdningstiden. SOLAR olja skall smörjas spikar fyra gånger den första och andra dagar och sedan minst två gånger om dagen för att hålla både material och naturliga nagel smidig och flexibel.
  • För att undvika uttorkning av materialet och naturliga nageln du bör använda handskar om du ofta tvätta, ren el. eller liknande. Om du står fortfarande ofta med händerna i vattnet, ska du massera med Solar OLJA flera gånger om dagen.
  • Använd alltid en nagelborste när du behöver ta bort smuts under naglarna. Använd inte vassa eller hårda föremål (antingen metall eller trä).

När du har förstärkt eller förlängt dina naglar är det viktigt att du vårdar dem dagligen för att öka och förlänga hållbarheten på naglarna, men även för att garantera att din egna naglar fortsätter att växa och vara friska och starka.

nails-services

 

Goda råd

  • Det kan ta upp till ett dygn innan dina nya naglar är komplett härdade och har uppnått maximal styrka. Naglarna är därför mycket känsliga för stötar och slag direkt efter behandlingen. Du har då stor nytta av SolarOil, som påskyndar härdningstiden och gör nageln mer flexibel. SolarOil bör masseras in i naglar och nagelband minst 4 gånger under det första dygnet och sedan 2 gånger om dagen, för att hålla både konstmaterialet och den naturliga nageln stark och flexibel.
  • För att undvika att konstmaterialet och den naturliga nageln blir torr och skör, bör du alltid använda diskhandskar om du har händerna i vatten ofta eller mycket. SolarOil bör då även appliceras och masseras in flera gånger om dagen.
  • Använd alltid en nagelborste när du behöver ta bort smuts under naglarna. Använd aldrig vassa eller hårda föremål.

service-nails

När du tar bort nagellack bör du alltid använda en remover avsedd för konstnaglar. Massera sedan naglarna med SolarOil och polera därefter naglarna med en poleringsfil när oljan har trängt in i nageln.

  • Använd aldrig naglarna som verktyg. Skapa goda vanor i form av en nagelrutin som också är användbar när du inte har förstärkningar eller förlängningar. Använd exempelvis en kniv för att förpackningar och sidan av fingrarna för att öppna bildörren osv.
  • Om dina naglar ofta går av beror detta högst troligen på att dina naglar är för långa.
  • Boka regelbundna besök för underhåll av dina konstnaglar. Efter ca. 3-4 veckor har dina naturliga naglar vuxit och blivit längre. Balansen i naglarna måste då återställas, övergång, längd och kanter måste kontrolleras och korrigeras. På detta sätt bevarar naglarna sitt utseende och hållbarhet för ett långvarigt resultat.